Korzenne ciasteczka z imbirem i cynamonem
| Jak to zrobić? |
Dziś w cyklu przepis na kruche świąteczne ciasteczka korzenne z cynamonem i imbirem, idealne do zimowej herbaty z cytryną, miodem i imbirem 😁❄️🍥🎄 Ciasteczka są pyszne, słodkie a przyprawy nie dominują za to nadają przyjemnego lekkiego posmaku :)
Zanim przejdę do przepisu kilka wskazówek 😎
✔️ Masło i jajka muszą być tej samej temperatury, inaczej istnieje możliwość zważenia się. Jeżeli zauważymy, że jednak jajka nie chcą się połączyć z masłem/masło ścina się, można spróbować zwiększyć obroty miksera i/lub dodając odrobinę ciepłego mleka lub ciepłego masła
✔️ Kiedy dochodzimy do momentu dodawania mąki do masy najlepiej zmienić mieszadła na hak (jak do ciasta drożdżowego)
✔️ Do wałkowania ciasta najlepiej sprawdza się mata sylikonowa i wałek do lukru plastycznego - mój ulubiony, nic do niego praktycznie się nie przykleja. Jeżeli takiego nie posiadamy wałek powinno się często obtaczać w mące.
✔️ Ciasto na kruche jest dość mokre, przez co może kleić się do wałka i maty dlatego musi być schłodzone i należy często podsypywać je mąką, jak również rozetrzeć mąkę w dłoniach, takimi dłońmi obklepać ciasto oraz obtoczyć wałek w mące. Wałkując nie przyciskamy mocno ciasta, robimy po 2 max 3 ruchy w jednym kierunku. Zeskrobujemy resztki ciasta z maty
✔️ Do wycinania najlepiej sprawdzają się proste kształty, które łatwo uda nam się oderwać od maty bez rozrywania ;)
✔️ Wałkujemy na grubość ok 3 mm, cieńsze ciastka szybko nam się przypalą w piekarniku
A teraz przepis! 😋
Składniki
125g miękkiego masła
100g cukru pudru
1 jajko
3 łyżeczki płynnego miodu (u mnie gryczany)
1,5 łyżki przyprawy korzennej (lub piernikowej bez kakao)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
250g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Masło i cukier puder utrzeć mikserem przez kilka minut. Następnie dodać jajko i dalej ucierać na jednolitą masę. W następnym kroku dodajemy miód, przyprawy oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wycinamy kształty i pieczemy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok 10 min. (grzanie góra-dół)
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz